TWEE HISTORISCHE PIJPEN

Bun Bistorieal 1993/ 14e jaargang / Nummer 5

Door O. DEKKERS

 

 

 

Harmen van Twillert overleed 10 juni 1885 op 37-jarige leeftijd. Zijn weduwe (32 jaar oud) bleef achter met vijf minderjarige kinderen: Klaas, 11 jaar; Wijmpje, 10 jaar; Bort, 5 jaar; Geertje, 3 jaar en Harmen, geboren 3 maanden na het overlijden van zijn vader.

 

 

 

JANNETJE KOELEWIJN hertrouwde 6 jaar later op 14 mei 1892 (39 jaar oud) met de 25-jarige Cornelus Hermanus Kelderman, geboren 3 januari 1867 te Wijk bij Duurstede, zoon van Steven Willem Kelderman en Sophia Johanna van Ugheleu. Kelderman werd de nieuwe molenaar.

 

De oudste zoon Klaas van Twillert uit het eerste huwelijk van Jannetje Koelewijn gaf een jaar later in 1893 (hij was toen 20 jaar oud) aan zijn stiefeader, de 26-jarige CORNELUS HERMANUS KELDERMAN een pijp ten geschenke. Op de witte pijpekop staat in gouden letters geschreven: C.H. KELDERMAN. Vervolgens in zwarte letters de volgende tekst: Geboren 3 januari 1867 te Wijk bij Duurstede. Thans Molenaar te Bunschoten. Ten geschenke van KLAAS VAN TWILLERT. 1893. Daaronder in bruin en rood een afbeelding van de Bunschoter molen


Het echtpaar Kelderman met hun dochtertje Sophia Johanna

 

.

De op de pijp afgebeelde molen is een zogenaamde stellingmolen (= een molen met een omloop). Dit in tegenstelling met de in 1863 gedeeltelijk verbrande molen, waarbij de wieken tot aan de grond reikten: een zogenaam de grondzeiler.

Als de wieken van die grondzeiler draaiden gaf dit nog wel eens moeilijkheden bij het passeren van met paarden bespannen wagens. De paarden schrokken dan van de laag over de grond maaiende wieken, waardoor een enkele maal zelfs een wagen in de gracht terecht kwam.

 

 

 

 

 

 

De op de pijp afgebeelde molen werd in 1899 gesloopt en vervangen door een in de Zaanstreek gekochte molen.

Bij de herbouw van de gekochte molen werd een gedenksteen ingemetseld met het volgen de opschrift:                                

 ‘De eerste steen door WILLEM KELDERMAN oud 6 jaren op 10juli 1899. Herbouwd door W. van der Hoogen en de Gebr. Wijnveen’ (molenbouwers uit Voorthuizen of Barneveld).

De zes jaar oude Willem (officieel heette hij Steven Willem) was het zoontje van Cornelus Hermanus Kelderman en Jannetje Koelewijn.

Blijft nog steeds de vraag waarom Klaas van Twillert juist in 1893 een pijp aan zijn stiefvader cadeau gaf. Zeer waarschijnlijk is dit een geschenk geweest ter gelegenheid van de geboorte van Steven Willem, die op 28 febru an 1893 werd geboren als eerste kind uit het huwelijk van Cornelus Hermanus Kelderman en Jannetje Koelewijn. De verhouding tussen de kinderen uit het eerste huwelijk van Jan netje Koelewijn met Harmen van Twillert en hun stiefvader Kelderman is volgens de nabestaanden altijd buitengewoon goed geweest. Cornelus Hermanus Kelderman is overleden 1 september 1927 op 60-jarige leeftijd. Zijn vrouw Jannetje Koelewijn stierf 5 januari 1936. Zij is 82 jaar oud geworden.

 

 

 

 

                                                      De in 1899 gekochte molen, die helaas in 1967 werd gesloopt

 

 

 

 

 

De schenker van de pijp Klaas van Twillert trouwde 10 oktober 1903 (29 jaar oud) met de 24-jarige Francijntje Heek (geboren 10 juli 1879).

Hij is zijn stiefvader Kelderman opgevolgd als molenaar en werd altijd genoemd KLAAS DE MULDER (= molenaar). Hij is overleden te Amersfoort 8 augustus 1948 op 74-jarige leeftijd. Zijn vrouw overleed op 12 april 1956. Zij werd 76 jaar oud.

 

Klaas van Twillert en Francijntje Heek

 

 

 

                  Klaas van Twillert, de schenker van de pijp op oudere leeftijd.