Roelofje Stoel

















Click voor vergrotingen

Aantekeningen

Stentor 24 MEI 2006 - KAMPEN -
De Kamper amateurhistoricus Kees Schilder overhandigde gisteren zijn boek over de geschiedenis van de oude terpboerderij Keulvoet in de onderdijkse polder aan de oudste nog levende vertegenwoordiger van de familie Gunnink, die de boerderij zes generaties bewoonde.

De geschiedenis laat Roelofje Gunnink-Stoel veel herinneringen opnieuw beleven. ‘Ik weet het allemaal nog zo goed, ik zie het zo weer voor me. Gebeurtenissen en personen waar je nooit aan denkt komen terug alsof het gisteren gebeurde’, aldus de vrouw die over twee maanden honderd jaar wordt. Als voorbeeld noemt ze de foto van op de boerderij ingekwartierde Nederlandse soldaten vlak voor het uitbreken van de oorlog. ‘Ze kwamen uit het hele land. Als het spannend werd in Duitsland kwamen ze bij ons en gingen weer weg als de dreiging voorbij was.’ Ze hoort het harde geluid van de soldatenlaarzen op de houten zolder nog goed. ‘Toen de oorlog gelopen was vroegen zich terugtrekkende Duitsers ons om een paard en wagen. Mijn man gaf ze de alleroudste mee’, vertelt ze.

Ze bestierden de boerderij met twee vaste knechten en een dienstbode. ‘Die woonden bij ons in. Tijdens de oogsttijd, die vijf weken duurde, hadden we er twee losse krachten bij. We aten samen, maar werkten gescheiden’, vertelt Roelofje Gunnink. Dankzij Schilders boek kan ze zich weer de namen voor de geest halen, eigenlijk het enige wat ze niet heeft onthouden.

Het boek gaat over het erf, de eigenaren en de pachters van de boerderij in de periode 1390-2002. ‘Ik heb er zo’n vier jaar aan gewerkt, tien uur per week’, zegt Schilder. ‘Ik zit veel in het gemeente-archief voor onderzoek naar allerhande zaken. Daar kom ik ook wel eens wat tegen dat niet direct met mijn onderwerp te maken heeft. Dat schrijf ik op, je weet nooit waar het goed voor is.’ Een dergelijke casus diende zich aan in 1996 toen zijn nichtje Petra Sellis trouwde met Henk Gunnink en op de Keulvoet ging wonen. ‘Ik herinnerde mij mijn aantekeningen over de boerderij en toen zij in 2002 het erf moesten verlaten voor de bouw van de wijk Onderdijks, besloot ik een boek te schrijven over de geschiedenis van de boerderij’, vertelt Schilder. Veel kennis deed de schrijver op in gesprekken met verschillende leden van de familie Gunnink. ‘Je moet er een beetje bezeten voor zijn’, erkent Kees Schilder die geïnteresseerd is in de manier van leven tijdens de Middeleeuwen. ‘Alles werd mondeling geregeld. Er waren nauwelijks schriftelijke bronnen, maar dat maakt voor mij de uitdaging alleen maar groter. En de bronnen die er waren zijn voor een leek niet te volgen. Ik lees ze nu alsof het de krant is.’ De amateurhistoricus kwam de naam keulvoet voor het eerst tegen in een schriftelijke bron uit 1390. Tussen 1827 en 2002 werd de boerderij verpacht aan de familie Gunnink.

Liefst zes geslachten boerden zij op het bouwmanserf. Roelofje Gunnink-Stoel is een telg uit het vierde geslacht. Zij ontving uit handen van Schilder het boek, in bijzijn van haar dochter Bertha die er geboren en getogen is.


Relaties-huwelijk en kinderen, de kleinkinderen, de achterkleinkinderen


...

[Page displayed by GeneWeb 5.00-exp] Copyright © 1998-2006 INRIA - DOC -

perso.txt