In 1830 vonden de Belgen, die sinds 1813 tegen hun zin bij het Koninkrijk der Nederlanden hoorden, het welletjes. Zij riepen een onafhankelijk België uit. Koning Willem I legde zich daar niet bij neer en stuurde in 1831 een Nederlands leger, onder leiding van zijn oudste zoon, richting het zuiden. In een Tiendaagse Veldtocht werden de Belgen sterk in de verdediging gedrukt. Door buitenlandse steun bleef de Belgische Opstand echter overeind.
Met een leger van 26.000 man trekt de Prins van Oranje op 2 augustus 1831 België binnen wat later de 10daagse veldtocht werd genoemd. Op 8 augustus verrassen de Nederlandse troepen het Belgische Maasleger bij Hasselt. Een artilleriebombardement jaagt het Belgische leger op de vlucht. Na 2 dagen strijd veroveren de Nederlandse troepen op 13 augustus de stad Leuven.
Nu zich een Belgische nederlaag begint af te tekenen, grijpen de Fransen in. Een leger onder maarschalk Etienne graaf Gérard, marcheert op in de richting van Leuven. De Nederlandse troepen trekken zich terug. De Tiendaagse Veldtocht is mislukt. 131 militairen zijn gesneuveld, (waaronder ook Johannes) 590 gewond. Alleen Antwerpen blijft in Nederlandse handen.
Johannes maakte waarschijnlijk deel uit van de 14e afdeling infanterie
Regionaal Historisch Centrum Limburg
Toegangnr: 12.059 Inventarisnr: 253 Gemeente: Maastricht
Soort akte: Overlijdensakte nr 689
Aangiftedatum: 31-10-1831
Broers en zussen
|
|