Het Zeeuwse geslacht  Zorge (of Sorge of Sorghe)

 

 


Grotere kaart weergeven


Op 14 maart 2012 viel Zorge de eer te beurt om het onderwerp te zijn van mijn eerste publicatie. 

Het boek is verkrijgbaar bij mij  twillert@wxs.nl 


Prijs
11,75 incl.btw,   excl. verzendkosten

 

Of direct  bij de uitgever.

  Support independent publishing: Buy this book on Lulu.

 

 

 

 

 

 

Geslacht ZORGE
In Nederland komen naast elkaar een aantal geslachten met ongeveer dezelfde naam  voor.
De omvangrijkste stamt uit Zeeland, meer specifiek,van  Schouwen-Duiveland. Ook op Walcheren en in Limburg en Groningen bevinden zich Zorge’s maar een verband tussen deze takken in niet aangetoond. Zij het dat de Walcherse tak zich eenduidig “ van Sorge”   en “ De Sorge” noemt.

De schrijfwijze in de verschillende archieven voor dezelfde persoon verschillen. Er bestond  vroeger geen voorschift hoe bijvoorbeeld de letters Z en G geschreven moesten worden en die werden dan ook door elkaar gebruikt zoals Sorge en Zorge maar ook Sorghe.

De in dit  bestand opgenomen personen en families die aan elkaar zijn verwant of waarvan het vermoedden is dat er verwantschap is zijn consequent  “ Zorge”  genoteerd.

 

Het Genealogisch Bestand van Twillert bevat de takken die hun oorsprong vinden in Zeeland en Zuid-Holland

 

 

Het   album Zorge    omvat   Foto’s     en  documenten

 

 

 

 

Het geslacht Zorge  heeft zich verspreid over Schouwen-Duiveland en van daaruit naar Tholen en Goeree-Overflakkee. Vanaf Goeree-Overflakkee verspreidden zich de Zorge’s weer verder over de Zuid-Hollandse eilanden, Haarlem, Amsterdam en ook in Friesland duiken ze op.

 

Vanuit het Zeeuws Archief in ook het Gemeentearchief Schouwen-Duiveland te benaderen. De website hoort tot de betere archieven en is geheel gedigitaliseerd. Daar was ook een reden voor. Een groot deel van de Zeeuwse archieven zijn in mei 1940 verloren gegaan en ook tijdens de watersnood in 1953 zijn archieven verwoest.  Gelukkig zijn vrijwel alle kerkboeken wel bewaard gebleven en deze boeken zijn gebruikt om  de Burgerlijke Stand min  of meer opnieuw op te bouwen. De aktes worden nu “Retroacta Burgerlijke Stand”  genoemd.

Een bijkomende bijzonderheid is dat Zeeland voorop liep in de Hervorming halverwege de 16e eeuw en heel kerkboeken beginnen  werden dan ook al vanaf die tijd bijgehouden . Het bijhouden van protestantse kerkboeken was uiterst nauwkeurig omdat het meestal door een geletterde (Dominee) werd gedaan onder toezicht van een kerkenraad.

 

 

Na onderzoek van stambomen, genealogieën en documenten in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse archieven, kerkboeken en bevolkingsregisters van 1500 tot 1800 zijn er voorzichtig enkele conclusies te trekken en veronderstellingen te maken.

 

De grootste en meest in het oog springende families bevonden zich in Dreischor., twee staken  in Dirksland en een grote staak op Tholen dat zich VAN Zorge noemde
Dreischor was een  dorp dat destijds direct aan het Grevelingen was gelegen en werd omringd door de kerkelijke gemeenten Ouderkerk, Nieuwerkerk, Oosterland, Noordgouwe en Zonnemaire. Poorters in dit gebied werden Poorters van Zierikzee.

 

 

 

 

Uit de inwonersbladen van het  bevolkingsregister blijkt dat de Zorge’s in Dreischor zich hoofdzakelijk op 3 adressen bevonden (op huisnummers  139, 89c en 27b). Waarschijnlijk waren dat boerenhoeven waar ze, ook  met andere families,  gezamenlijk woonden maar die echter niet in hun bezit waren.

Het zou interessant zijn om  op de oude kadasters te onderzoeken hoe deze woningen ten opzichte van elkaar waren gelegen, wie de eigenaren waren en of de huidige “Zorge’s weg”  nabij het huidige Dreischor daar mee te maken heeft.
Het is zeer wel mogelijk dat destijds in de wandelgangen een wijk , buurtschap of Meent  “de Zorge” werd genoemd.

 

De stam van Jan Zorge  (2e Dreischor staak ) lijkt te zijn uitgestorven. Voornamen zoals Thonis, Aelbrecht  en Tanna  komen na die tijd in de andere geslachten niet voor. Gelet op de ingehuwden zoals Pannnekoek (van de Veluwe? ), Bernards  en Fonteine lijkt het dat het een niet onbemiddelde familie is geweest. Deze staak  is wel de oudste die ook in Dreischor woonden.

 

 De 1e staak  van Cornelis is de meest uitgebreide en meest verspreidt. In hun nageslacht komen heel veel grote gezinnen voor waardoor het geslacht zich snel verspreidde. Cornelis en zijn kinderen werden gedoopt in Nieuwerkerk maar een geboorteplaats werd in de kerkboeken niet vermeld. Omdat er al een oudere tak in Dreischor woonde is het aannemelijk dat beide takken in Dreischor woonachtig waren.

Reijer Cornelisz  is de oorzaak van veel verwarring daar hij in de archiefstukken zowel Rogier(huwelijk en overlijden) als Reijer (geboorte) werd genoemd. De documenten maken duidelijk dat het wel degelijk om dezelfde persoon gaat. Ook in zijn nageslacht komen beide namen veelvuldig voor zelfs tot in de huidige generaties.

 

Op Tholen (Stavenisse)  verschenen ook die zeer grote gezinnen. Uit het feit dat ze zich Van Zorge noemden (of dat ze zo werden genoemd)  achtte ik het  mogelijk dat deze Cornelis dus ook uit Dreischor kwam en daarom ook (afkomstig) Van Zorge werd genoemd.  Het was in de lage landen gebruik om personen te noemen naar de streek of plaats waar ze vandaan kwamen.  Het speurwerk werd beloond door de vondst van  de (retro)doopakte van Cornelis  op 22 jan 1702 te ….Dreischor.

Ook is nu duidelijk waar de  naam Daniel vandaan komt. In de doopinschrijving van Apollonia wordt de moeder als Maetje Daniels vermeld

 

.

De tweede Dirklandse stamvader Willem Zorge bleek  rond 1763 in Nieuwerkerk te wonen terwijl zijn overlijden is vermeld in de registers van Dirksland.    Willem heeft nogal wat omzwerinegn gemaakt. Hij stond als Poorter vermeld als woonachtig te Nieuwerkerk. Via Zonnemaire vertrok hij naar Sommelsdijk en later weer naar Dirksland.

 

Bij de Dirklandse takken is het opmerkelijk dat in de archieven het huwelijk van Pieter Adriaansz Zorge staat vermeld in 1775.  Dit is de vroegste vermelding en voert tot de aanname dat hij van elders kwam en de eerste gedachte gaat uit naar de omgeving van Dreischor. Echter de naam Paulus kwam niet in Dreischor voor maar wel veelvuldig op Tholen (Stavenisse).

Maar van broer Wouter is wel bekend dat hij afkomstig was van Dreischor maar er is (nog) geen verband gevonden tussen deze Drikslandse/Sommesdijkse tak en Dreischor.

 

 

 

 

Overige  Zorge families.

Zowel in Oost-Groningen als in Limburg komen ook veel Zorge’s  voor maar van geen van de bekende Zeeuwse families is een verwantschap met deze groepen aangetoond.

In de Kreis Osterode in het Duitse Harz ligt de gemeinde Zorge.  Ook daarvan is geen enkele aanleiding of bewijs te vinden dat deze plaats een rol speelt of heeft gespeeld met naam van de families Zorge.

Maar het is wel een   prachtig gebied voor een Zorge-loze vakantie.

 

 

CONCLUSIE

De Zeeuwse Zorge’s hadden hun oorsprong op Schouwen-Duiveland, waarschijnlijk in het gebied tussen Zierikzee en Bruinisse,

Van daaruit vertrokken Zorge’s naar Tholen en Goeree waar veel nageslacht ontstond.

De Dirklandse Zorge’s treffen we eind 19e eeuw ook weer rond Haarlem en Amsterdam aan.

 

 

============================================================

 

 

Een mooi voorbeeld van de “migratielust”  van de Zorge’s is te zien bij Johannes Reijniersz  Zorge (1803-1922).  Geboren in Dreischor vertrok hij naar Noordwelle. Waar hij huwde met Jacoba Oole, afkomstig uit Noordgouwe , en waar hun dochters Stofffelina en Maria werden geboren. Het gezin vertrok naar Bommenede (zie de lijst van ingezetenen) Op dat adres woonden meerdere gezinnen waaronder  de familie Goffau , een kleermaker uit Zonnemaire. Op 1 mei 1949 vertrokken de families Zorge en Goffau naar Zonnemaire.
Bommenede was een zelfstandig dorp, later opgegaan in Zonnemaire en in 1961 overgegaan naar Brouwershaven

 

 

 

 

 

 

 

Dreischor lag vroeger direct aan de Grevelingen.

Ten noorden van Dreischor lag de Zorgerweg, dat nu de Zorge’s weg heet. 

Het bevestigd het vermoeden dat  Zorge een buurtschap betreft en op onderstaand kaart is dat ook herkenbaar.